Torsdag den 3. oktober kl. 14.00
”Tove Udsholt, et gemt jødisk barn” v. Tove Udsholt

Tove Udsholt var tre år, da hun sammen med sin mor i 1943 måtte flygte fra nazisternes jødeforfølgelser. Efter fire nætter på et høloft i Gilleleje kom Toves mor med en båd til Sverige, men Tove kom ikke med. Hun blev i stedet hos en fiskerfamilie i Danmark, der havde tilbudt at passe hende, mens hendes mor var på flugt. Tove kom med årene til at elske sine plejeforældre, og derfor blev det først rigtig svært for hende, den dag hendes mor kom tilbage og ville have Tove med sig hjem til København.
Tove er et af de gemte børn, som kom i pleje hos ikke-jødiske familier, mens deres forældre flygtede til Sverige. Mange af deres historier vidner om følelsen af dobbelt svigt, fordi de først blev forladt af deres forældre – for derefter at blive taget væk fra deres plejefamilier. Toves historie handler om nogle af de konsekvenser, som disse brud fik for hende og hendes familie og om, hvordan familiens liv blev præget af flugten.
Tove har medvirket i DIIS-dokumentaren (Dansk Institut for Internationale Studier) ”Flugten til Sverige - beretninger fra oktober
1943”, der fortæller seks personlige historier om de danske jøders flugt til Sverige, da den tyske besættelsesmagt gennemførte den såkaldte ”jødeaktion” i oktober 1943.

Et arrangement i samarbejde med OK-Skolen.

Torsdag den 10. oktober kl. 14.00
Fællessang fra Højskolesangbogen og fortælling herom v. Birgitte Hansen

Man bliver glad af at synge sammen med andre – især når det drejer sig om de kendte og elskede sange om naturen, historien, kærligheden - og det at være dansk. Birgitte Hansen har sammensat en blandet buket af ældre og nyere sange fra Højskolesangbogen.
Undervejs fortæller hun om sangene, som hun har levet tæt med gennem mange år som højskoleforstander. Højskolesangbogen er et stykke kulturhistorie. Over 100 år gammel, men med jævne mellemrum fornyet, så gammelt nedslidt stof er taget ud og nye sange er kommet til. Birgitte Hansen byder på et causeri over digtere, komponister og den
tid, sangene refererer til. Vi synger udvalgte nye og gamle sange.

Torsdag den 17. oktober kl. 14.00
Kathrine Larsen – grisehandlerens kone v. Knud Erik Hansen

Kathrine er Larsens kone og Ingeborg Skjerns mor. Hun er kendt i omgangskredsen for altid at have penge på kistebunden – og for ikke at ville af med dem. Det holder hende dog ikke fra at være meget kærlig og omsorgsfuld – især Daniel og Herbert er tæt knyttet til hende på grund af dette. Kathrine optræder ofte rolig, og selv når hun er stærkt bevæget, er det ikke til at se på hende.
Det er tidligere skoleleder Knud Erik Hansen, der kommer og fortæller om Matadorkarakteren Katrine Larsen. Grisehandlerens fantastiske kone, der viser både mod og handlekraft i det stille. Knud Erik Hansen kommer ind på de værdier, Katrine Larsen står for.

Torsdag den 24. oktober kl. 14.00
Hvordan man kommer gennem livet på trods af usportslig kropsbygning, manglende kvindetække og stærkt begrænsede ressourcer v. Hugo Mortensen

Tidligere PET-politimand. Foredrag om humor og livet hos PET.
Hugo Mortensen er specielt et kendt ansigt i forbindelse med sit virke i politikorpset i mere end 40 år i diverse afdelinger, heriblandt Fremmedpolitiet, Kriminalpolitiet og Politiets Efterretningstjeneste.
I foredraget vil Hugo Mortensen gennemgå sin tilværelse, som spænder over alt lige fra en skolegang uden stor succes og videre til en mislykket karriere inden for militæret, hvor drømmen om en admiralstitel faldt til jorden. Hugo vil også berøre kærestesorger og kærlighedslivet efterfulgt af livet som tipvognslokomotivfører. Til sidst vil Hugo komme ind på sin tilværelse som politimand, hvor han bl.a. vil inddrage forskellige sager, som han gennem livet har været involveret i. Hugo har erfaring med, at deltagerne ikke bliver klogere af foredraget. I stedet får de en særdeles munter oplevelse, som de længe vil
tænke tilbage på!

Torsdag den 31. oktober kl. 14.00
Kamæleonen Jenny Holm v. Henrik Werner Hansen

Hun blev døbt Anna Marie Christensen. I sit videre livsforløb benyttede hun mere end ti forskellige navne, de fleste dæknavne for hendes rolle som stikker for Gestapo. Det kendteste var Jenny Holm.
Kamæleonen er hele historien om Jenny Holm (1916-1999). Kvinden, der mod krigens slutning skiftede side. Det er historien om hendes talrige ofre og elskere, om den sexfikserede retspsykiater, hun betroede sig til, og om ægtemanden, der i 50 år var uvidende om hendes fortid.