Torsdag den 3. oktober kl. 14.00
”Tove Udsholt, et gemt jødisk barn” v. Tove Udsholt

Tove Udsholt var tre år, da hun sammen med sin mor i 1943 måtte flygte fra nazisternes jødeforfølgelser. Efter fire nætter på et høloft i Gilleleje kom Toves mor med en båd til Sverige, men Tove kom ikke med. Hun blev i stedet hos en fiskerfamilie i Danmark, der havde tilbudt at passe hende, mens hendes mor var på flugt. Tove kom med årene til at elske sine plejeforældre, og derfor blev det først rigtig svært for hende, den dag hendes mor kom tilbage og ville have Tove med sig hjem til København.
Tove er et af de gemte børn, som kom i pleje hos ikke-jødiske familier, mens deres forældre flygtede til Sverige. Mange af deres historier vidner om følelsen af dobbelt svigt, fordi de først blev forladt af deres forældre – for derefter at blive taget væk fra deres plejefamilier. Toves historie handler om nogle af de konsekvenser, som disse brud fik for hende og hendes familie og om, hvordan familiens liv blev præget af flugten.
Tove har medvirket i DIIS-dokumentaren (Dansk Institut for Internationale Studier) ”Flugten til Sverige - beretninger fra oktober
1943”, der fortæller seks personlige historier om de danske jøders flugt til Sverige, da den tyske besættelsesmagt gennemførte den såkaldte ”jødeaktion” i oktober 1943.

Et arrangement i samarbejde med OK-Skolen.

Mandag den 7. oktober kl. 14.00
Hvad har formet os og vores samfund, til det vi er i dag? V/ Else Bygvraa

Det har bl.a. det sted vi er vokset op, og de værdier, vi er vokset op med.
Else Bygvraa har udgivet en bog om at vokse op i det lille samfund, Egholt, uden for Kolding.
Bogen handler om fællesskaber og beboerne i landsbymiljøet fra 1895- 1965.

Foredraget er gratis. Der kan købes kaffe og kringle.

Torsdag den 10. oktober kl. 14.00
Fællessang fra Højskolesangbogen og fortælling herom v. Birgitte Hansen

Man bliver glad af at synge sammen med andre – især når det drejer sig om de kendte og elskede sange om naturen, historien, kærligheden - og det at være dansk. Birgitte Hansen har sammensat en blandet buket af ældre og nyere sange fra Højskolesangbogen.
Undervejs fortæller hun om sangene, som hun har levet tæt med gennem mange år som højskoleforstander. Højskolesangbogen er et stykke kulturhistorie. Over 100 år gammel, men med jævne mellemrum fornyet, så gammelt nedslidt stof er taget ud og nye sange er kommet til. Birgitte Hansen byder på et causeri over digtere, komponister og den
tid, sangene refererer til. Vi synger udvalgte nye og gamle sange.

Torsdag den 17. oktober kl. 14.00
Dansk underholdning gennem 100 år v. Stig Nørregaard

Jeg tager jer med i en musikalsk rundrejse i dansk underholdning i 100 år. Rejsen går fra afdøde legender som Osvald Helmuth, Arthur Jensen, Helge Kjærulff-Schmidt, Dirch Passer og Victor Borge til nulevende underholdningsikoner som Eddie Skoller, Niels Hausgaard, Linie 3 og De Nattergale.
Alt sammen serveret og leveret med toner fra velstemte guitarer og keyboards.
Der bliver ikke her lagt op til lange foredrag, men lidt sjove anekdoter slipper I nok ikke for.
Der vil blive rig mulighed for at grine og synge med på denne 100 års rundtur i dansk underholdning.

Programændring: Stig Nørregaard erstatter Knud Erik Hansen.

Torsdag den 24. oktober kl. 14.00
Hvordan man kommer gennem livet på trods af usportslig kropsbygning, manglende kvindetække og stærkt begrænsede ressourcer v. Hugo Mortensen

Tidligere PET-politimand. Foredrag om humor og livet hos PET.
Hugo Mortensen er specielt et kendt ansigt i forbindelse med sit virke i politikorpset i mere end 40 år i diverse afdelinger, heriblandt Fremmedpolitiet, Kriminalpolitiet og Politiets Efterretningstjeneste.
I foredraget vil Hugo Mortensen gennemgå sin tilværelse, som spænder over alt lige fra en skolegang uden stor succes og videre til en mislykket karriere inden for militæret, hvor drømmen om en admiralstitel faldt til jorden. Hugo vil også berøre kærestesorger og kærlighedslivet efterfulgt af livet som tipvognslokomotivfører. Til sidst vil Hugo komme ind på sin tilværelse som politimand, hvor han bl.a. vil inddrage forskellige sager, som han gennem livet har været involveret i. Hugo har erfaring med, at deltagerne ikke bliver klogere af foredraget. I stedet får de en særdeles munter oplevelse, som de længe vil
tænke tilbage på!

Torsdag den 31. oktober kl. 14.00
Kamæleonen Jenny Holm v. Henrik Werner Hansen

Hun blev døbt Anna Marie Christensen. I sit videre livsforløb benyttede hun mere end ti forskellige navne, de fleste dæknavne for hendes rolle som stikker for Gestapo. Det kendteste var Jenny Holm.
Kamæleonen er hele historien om Jenny Holm (1916-1999). Kvinden, der mod krigens slutning skiftede side. Det er historien om hendes talrige ofre og elskere, om den sexfikserede retspsykiater, hun betroede sig til, og om ægtemanden, der i 50 år var uvidende om hendes fortid.