29. august – 2. september

Harzen – 5 dage med UNESCO-steder

Goslar, Walkenried kloster, Rammelsberg-minen, og Quedlinburg

 

Hent brochure til print – TRYK HER

Besøg det smukke Harzen og dens UNESCO steder Walkenried kloster, Rammelsberg-minen, Quedlinburg og Goslar inkl. Kaiser-paladset.

Vi bor centralt i Goslar lige på kanten af den gamle bydel på 4-**** hotel. Harzen er blevet et forholdsvis dyrt sted at overnatte. Om det er Goslar eller en af de andre byer, er prisen på værelser høje, hvilket desværre afspejler sig i prisen. Derfor har vi valgt, at vi bor centralt, tæt på den gamle bykerne i Goslar.

 

Det er FOF Sydjyllands medarbejder, der står for rejsen og vil være rejseleder på hele turen.

Vi kører rejsen i 4**** luksusbus og bor centralt på 4**** hotel.

 

Vi har helpension 2 dage: Dag 1 og 4. De øvrige 2 dage vil der være mulighed for fællesspisning.

Rejsen tager sit udgangspunkt fra Kolding med mulighed for at stige på i Vejen og langs motorvejen mod grænsen. Hvor opsamlingsstederne bliver, oplyses ca. en uges tid før rejsens afgang, når vi ved, hvor deltagerne kommer fra.

 

Pris 6.845 kr. pr. person i delt dobbeltværelse.

Tillæg for enkeltværelse 1.020 kr.

 

Inkluderet i prisen er:

 • 5 dages kørsel i 4*** luksusbus m/ flystole, fodstøtter, klimaanlæg, serveringsborde, køleskab, professionel chauffør med overholdelse af køre-hviletidsregler
 • Alle kendte afgifter, parkeringsafgifter, vejskatter osv.
 • 4 x overnatning på 4-**** hotel i Goslar (morgenmad alle 5 dage)
 • Afgift til Rejsegarantifonden nr. 3457.
 • Heldags udflugt til Walkenried kloster, Wurmberg med sine 971 meter og byen Zorge
  • I Walkenried kloster er der et 30 min. foredrag om UNESCOs udpegningskriterier og værdierne i World Heritage Information Centre
  • Svævebanetur med Wurmbergseilbahn, der er Harzens længste med sine 2,8 km (ikke inklusiv)
  • Grænsemuseet i Zorge – hvor er der bevaret et stykke af den tidligere indre tyske grænse.

 

Tilvalg af entrer, billetter og guide ture.

 • Rundvisning i Walkenried kloster fra middelalderen (ikke inklusiv)
 • Halvdagstur til Rammelsberg-minen med mulighed for at komme med minetoget med dansktalende lokal guide ind i minen (entré og togtur ikke inklusiv)
 • Mulighed for at køre med Bimmelbahnen i Goslar by (ikke inklusiv)
 • Mulighed for 2 timers guidet gåtur med dansktalende guide i Goslars UNESCO-bykerne med besøg på Goslars Kejserslot. (ikke inklusiv)
 • Heldagsudflugt til Wernigerode og Brocken (Bloksbjerg)
  • Med damptog fra Drei Annen Hohne til Brocken og retur (ikke inklusiv)
  • Rundvisning i udstillingen på Brocken (ikke inklusiv)
  • Quedlinburg med mulighed for togtur med Bimmelbahnen (ikke inklusiv) og fritid på egen hånd.

 

Tilvalg af entréer, billetter og guidede ture beløber sig til omkring 850 kr., hvis man vælger alle dele.

 

Det anbefales at tegne en rejse- og afbestillingsforsikring.

 

Turen til Harzen gå via Slesvig-Holsten ind i det gamle Storhertugdømme Lauenburg, hvor Otto von Bismarck blev den største jordbesidder i området. Vi gør holdt ved det skønne gods Friedrichsruh og ser både udstillingerne – der omhandler Bismarck og hans enorme betydning for Tyskland i samlingsårene – og muligvis også Bismarck og hustrus mausoleum.

Vi besøger den største og ældste råstofstofmine Rammelsberg-minen, der ligger i udkanten af byen Goslar, Et lille bjergtog med en dansktalende guide tager dig med helt ind i minen i bjerget.

Rammelsberg-minen rummer også et museum og en restaurant.

 

Vi kører ad flotte veje til Cistercienserklostret Walkenried og Wurmbergseilbahn, som er Nordtysklands længste svævebane med sine 2,8 km. Turen op til toppen tager 12 minutter.

I den lille, tidligere DDR-grænseby, Zorge besøger vi et lille grænsemuseum, der fortæller om tiden under DDR. Man kan ikke være i Harzen uden at se Quedlinburg, som er den bedst bevarede by i Europa med sin bindingsværkshuse. Udviklingen i byen kan aflæses i mere end 800 års arkitektur i de flere end 2000 bindingsværkshuse.

 

Pris:

Pris 6.845 kr. pr. person i delt dobbeltværelse.

Tillæg for enkeltværelse 1.020 kr.

 

Tilmelding:

Tilmelding hurtigst muligt, så du er sikker på værelse. Rejsen kan være udsolgt tidligere, så hurtig tilmelding anbefales.

Tilmelding foregår på OK-Klubben kontor eller hos FOF Sydjylland.

 

Betaling:

Der betales med betalingskort ved tilmelding – eller inden 10 dage efter modtagelse af bekræftelse.

 

Arrangør: FOF Sydjylland og OK-Klubben

Minimum antal deltagere 25 personer

Arrangør: OK-Klubben i samarbejde med FOF

 

Dagsprogrammet

 

1. dag – Opstart og overnatning i Bonn – Vesttysklands regeringsby

Efter evt. opsamling over Fyn udgår turen fra FOF i Kolding med evt. opsamling langs den sønderjyske motorvej. Der er frisksmurte rundstykker og pålægsbakker med ost og spegepølse, samt frisk kaffe og juice fra morgenstunden i bussen. Ruten går via Slesvig-Holsten, Hamborg og Lüneburger Heide, forbi Hannover og den smukke rute igennem Weser Bergland, hvor vi passerer Bückeburg og Porta Westfalica. Vi holder frokostpause undervejs. Turen går forbi Bielefeld og Ruhrområdet og endelig Køln inden vi ankommer til Bonn.

Den lille charmerende by ved Rhinen blev valgt som regeringsby for den demokratiske Forbundsrepublik Tyskland – det land, som vi i Danmark kaldte Vesttyskland. Bonn skulle være modbilledet til Berlin, der havde været regeringsby for såvel Prøjsen, som for det samlede Tyskland fra 1871 og frem til 1945.

Men da risikoen ved at have regeringsførelsen i en by, der konstant var under risiko for at falde under sovjetisk kontrol forekom uholdbar, blev andre muligheder drøftet. Favorit var Frankfurt am Main, der allerede var økonomisk centrum. Man frygtede dog, at det stærkt moderne og økonomisk liberale Frankfurt ville gøre Forbundsrepublikken til en amerikansk, liberal delstat i Europa, mens lille Bonn symboliserede, hvad særligt Kristendemokraterne (CDU) gerne så, som en vesttysk stat – en decentral regionalt styret stat – der respekterede forskellighederne på tværs af landet. Bonn var lille og havde primært kulturhistorie at byde på, såsom at komponisten Beethoven var født i byen. Byen var residens for kurbisperne i Køln og siden universitetsby for de prøjsiske kongers familie. Byen var altså både decentral, kulturel og – som det ofte er blevet fremhævet sidenhen – tæt på Bruxelles og Strasbourg og dermed den europæiske politiske ledelse.

Vi indkvarterer os på det centrale Hotel Achat, der ligger i gåafstand til Beethovens hus. Vi spiser sammen den første aften.

Vi bor 280 meter fra Beethovens fødehjem – som vi naturligvis ser udefra. En af Beethovens mest kendte værker, hans 9. symfoni “Ode an die Freude”, har i efterkrigstiden ofte fungeret som Europas uofficielle melodi. Det er oplagt at gå en tur ned til Rhinen, der er i gåafstand fra vores hotel.

 

2. dag – Broen i Remagen – Rhinens slotte og legender – Byrundtur i Strasbourg

Efter at have haft god tid til at nyde morgenmaden ser vi udefra de mange bygninger, der knytter sig til tiden, hvor Bonn var den primære regeringsby og hvor det stadig ses, at byen varetager en del af forbundsstatens institutioner. Lidt syd for Bonn ligger Remagen, hvor vi gør et kort holdt ved den sprængte Ludendorffbrücke med de bevarede brotårne. Her lykkedes det amerikanerne i 18 dage fra 7.-25. marts 1945 at forhindre, at broen blev ødelagt – og dermed kunne de endelig sætte over Rhinen og for alvor trænge ind i Tyskland i Anden Verdenskrigs sidste fase.

Vi følger Rhinen i sydgående retning igennem Koblenz – hvor floden Mosel udmunder i Rhinen ved Deutsches Eck. Strækningen på Rhinen syd for Koblenz til Mainz er på UNESCO’s liste over verdenskulturarv. Det skyldes det intensive kulturmiljø der findes langs floden i form af borge og slotte, som er af høj historisk, kulturel og arkitektonisk værdi. Derudover er vinrækker og de legender, som f.eks. om Lorelei, en del af det fascinerende miljø. Vi sejler over Rhinen til Bingen og herefter forlader vi kulturmiljøet og tager motorvejen parallelt med Rhinens forløb mod Strasbourg. Vi holder frokostpause undervejs.

Ved ankomst til Strasbourg indkvarterer vi os på vores centralt beliggende hotel Ibis Centre Historique, der ligger lige ved det charmerende område Petite France.

Efter vi har indkvarteret os på hotellet, går vi en orienterende byrundtur i Strasbourg.

 

Strasbourgs historie

Strasbourg har skiftet mellem Frankrig og Tyskland adskillige gange i historien, ligesom regionen Alsace/Elsass. Byens historie går helt tilbage til romertiden og var fra den tidlige middelalder en meget væsentlig domkirke- og handelsby. Strasbourg var en af de første byer til at indføre Reformationen under Martin Luther. Byen lykkedes en svær balance, da de under den store religionskrig – Trediveårskrigen – holdt sig forholdsvis neutral. Det var derfor aldeles skrækindjagende for byens indbyggere, da de i 1681 måtte se byen indlemmet i Ludvig 14.’s strengt katolske Frankrig. Trods en klapjagt på protestanter over resten af Frankrig, slap Alsace for det og frem til den franske revolution var byen en meget speciel konstruktion. Del af Frankrig men en højborg for tysk kultur. Universitetet så i denne periode store tyske tænkere, som Goethe og Herder studere i den franske by – hvor tysk kultur blomstrede. Den franske revolution førte til franske revolutionæres angreb på tyske kultursteder, særligt universitetet. Det var også her, den franske nationalmelodi “La Marseillaise” blev skrevet. Byen spillede en rolle som bindeled mellem resten af verden og Frankrig med Napoleon som en flittig gæst i byen. I 1870 blev den kraftigt ødelagt i forbindelse med de tyske angreb på Frankrig under den fransk-tyske krig. Byen var nu igen tysk. Det varede frem til efter 1. Verdenskrig, hvor byen uden folkeafstemning blev tvunget ind under Frankrig. Strasbourg med 90% Alsace-talende og vænnet til regionalt selvstyre havde det svært i den centralistiske franske stat og dermed var begejstringen i første omgang stor i 1940, da tyske tropper angreb Frankrig og på ny indlemmede by og område i Stortyskland. Efter verdenskrigen kom Strasbourg og Alsace retur til Frankrig. Grundet byens omskiftelige historie, som kulturelt Alsace-tysk, men politisk fransk, var den det oplagte symbolske valg til at huse en lang række europæiske institutioner som Europarådet og Europaparlamentet – sidstnævnte en institution, den deler med Bruxelles.

 

Direkte fra vores hotel er nabobygningen Strasbourgs kunstmuseum for moderne kunst, hvor man har værker af Käthe Kollwitz og Vassily Kandinsky mfl. Det markerer indgangen til det charmerende kanalkvarter Petite France, hvor vi fornemmer den skønne og specielle stemning ved at krydse flere af broerne – blandt dem, Vaubans fæstningsbro, der markerer, hvor væsentligt forsvar af byen var, som følge af de evige krige. Det meste af Strasbourgs historiske centrum er placeret på øen Grand-Ilé der ligger i floden Ill – en biflod til Rhinen. De mange små gader afløses af charmerende pladser som Place Kleber, hvor man finder den for Alsace så typiske bindingsværksstil side om side med fornemme bypalæer fra de rige købmænd. Vi kommer naturligvis forbi Strasbourgs imponerende domkirke, hvis spir rager 142 meter op – og som fra 1647 til 1874 var verdens højeste inden det blev overgået af Nikolajkirkens i Hamborg – og som kan ses langvejs fra, som f.eks. Vogeserne og Schwarzwald. Katedralen har været både katolsk og protestantisk og sågar under revolutionstiden som Fornuftens Tempel. I dag er den katolsk og som hele området UNESCO Verdenskulturarv.

Vi ser også det fornemme Palais Rohan, hvor det har været traditionen, at de store statslige personer har boet i Strasbourg gennem tiderne lige fra Ludvig 14 – over Napoleon til nutidens mange statsbesøg i Strasbourg. Efter rundturen er det måske oplagt at nyde et glas hvidvin fra Alsace med et stykke flammkuchen til.

Der organiseres fælles aftensmad for de interesserede.

 

3. dag – Fri formiddag – Europaparlamentet om eftermiddagen

Formiddagen har ikke et fastsat program. Morgenen kan bruges på en stille og rolig morgenmad på hotellet og tid til at udforske Strasbourg på egen hånd og til at nyde en frokost.

Efter frokost kører vi til det område af Strasbourg, hvor Europaparlamentet ligger og hvis bygninger med sin modernistiske stil symboliserer opgøret med historien og fortiden. Da EU blev skabt, insisterede franskmændene på, at Strasbourg blev ligestillet Bruxelles som sæde for Parlamentet og som symbolsk viser tysk og fransk kultur side om side, men vel at mærke i Frankrig.

Vi indleder besøget med at se Parlamentarium, Europas største parlamentariske besøgscenter, som allerede har været besøgt af 2 millioner mennesker. Her kan vi udforske Europaparlamentets verden inden vi mødes med et dansk parlamentsmedlem, som fortæller om sit arbejde og det daglige arbejde i dialog med os.

Vi ser så meget af parlamentet, som vi kan, inden vi kører tilbage til hotellet. For de interesserede bliver der arrangeret fællesspisning på en hyggelig restaurant i Strasbourg.

 

4. dag – Colmar og de mange krige mellem Tyskland og Frankrig – Halvdagsudflugt – Resten af dagen nydes Strasbourg

Efter at have haft god tid til at nyde morgenmaden så byder dagen på en skøn udflugt til det sydlige Alsace. Vi kører af den kønne vinrute i Alsace ned over alle småbyerne, hvor man overalt fornemmer vinens enorme betydning for området. Vinhøsten er formodentlig færdig eller på sit sidste på dette tidspunkt. Der er flot udsyn til Vogeserne mod vest og mod Rhindalen og dermed Tyskland mod øst.

Lige nord for Colmar besøger vi den militære mindehøj Hill 351. Her finder vi mindesmærke for det amerikanske 21. korps der i december 1944 var med til at befri Alsace fra nazismen og som ligger i sammenhæng med en national kirkegård for franske soldater, der ligeledes faldt i forbindelse med befrielsen af Alsace. Fra højen er der dels en fantastisk udsigt over Colmar, Vogeserne og mod Tyskland. Tankerne vil uvægerligt perspektivere, hvordan Alsace har skiftet mellem Tyskland og Frankrig utallige gange i nyere historie og den symbolske betydning af, at området har draget fordele af det europæiske samarbejde med fred og sameksistens mellem Tyskland og Frankrig, og i Europa generelt.

Efter vores stop ved mindesmærket, fortsætter vi den korte afstand ned mod den smukke by Colmar, hvor vi på indfaldsvejen mod byen passerer frihedsgudinden. Den står her, fordi skulptøren Frederic Auguste Bartholdi er født i byen. Hans mest berømte værk var frihedsgudinden på Ellis Island, en fransk gave til USA. Naturligvis hædrer man dette i hans fødeby.

Centrum af Colmar vidner om en stolt historie, der går tilbage til grundlæggelsen under Karl den Store og mange års virke som en fri rigsby med egne love og frihedsrettigheder. Byen blev protestantiske lidt senere end de øvrige alsatianske byer – i 1575 – hvilket også skyldtes nærheden til Basel og Geneve i Schweiz. Den blev igen katolsk efter 1681 og franskmændenes magtovertagelse. De mange krige og konflikter – som den Franske Revolution og de tre krige – 1870-71, 1914-18 og 1940-45 – har været overraskende blid ved centrum af byen, der på alle måder lyser af velstand og historisk borgerlighed. Man finder et væld af flotte bypalæer, holdt i den typiske stil for Alsace bindingsværk. Desuden er museerne over førnævnte Bartholdi, samt museum Unterlinden værd at nævne – sidstnævnte med det enestående Isenheimalter – og endelig er der mange mageløse kirker i byen. Det område, der mest naturligt trækker, er La Petite Venise (det lille Venedig), hvor floden Lauch er kanaliseret og restauranterne og gallerierne ligger ud mod kanalen. Efter en byrundtur til fods, der viser det centrale Colmar, bliver der fritid fra sidst på formiddagen til først på eftermiddagen. Det er værd at nævne at i Colmar ligger vinproducenterne inde i byen – med deres marker liggende rundt om byen – og kan være en mulighed til frokost at kombinere de to ting.

Efter frokost går turen nordpå mod Strasbourg ad hurtigste vej hjem, så der midt på eftermiddagen er tid til at nyde Strasbourg og den centrale placering, vi har i byen.

For de interesserede arrangeres der fælles spisning til aftensmad.

 

5. dag

Vi pakker bussen tidligt og derefter går det ad motorvej direkte hjem mod Danmark.