Vi er stolte over at kunne præsentere dette spændende – muntre – og livsbekræftende torsdagsprogram for efteråret 2022.

Torsdagsarrangementerne foregår i OK-Klubbens lokaler i Ålegården og prisen er inkl. hjemmebag og kaffe.

Medlemmer 65 kr. Gæster er velkomne for 100 kr.

AUGUST

TORSDAG D. 11. AUGUST KL. 14

ÅBENT HUS

Vi begynder traditionen tro den nye efterårssæson med formanden for OK-Klubben Erik Demants tale, og efterfølgende vil OK-Klubbens leder, Mette Schumacher, og skoleleder for OK-Skolen, Erik Demant, gennemgå efterårets program.

Kom og få en hyggelig eftermiddag og hør om alle de muligheder, der er i OK-Huset.

Tag gerne en bekendt med.  Alle er velkomne – medlemmer som ikke-medlemmer. Arrangementet er gratis.

OK-Klubben er vært ved en fadøl og en grillpølse.

TORSDAG D. 18. AUGUST KL. 14

Fra gadebetjent til et liv i PET
v/ Christian Medom

Til foredraget hører vi fortællinger om provinsdrengen, der mødte miljøer med social nød og kriminalitet i hovedstaden. Vi hører om livet i en efterretningstjeneste, der var præget af den kolde krig, indtil den internationale terrorisme med den konstante trussel blev en del af hverdagen.

VI bliver for en stund inviteret ind i den specielle verden med spændende oplevelser og livets forunderlige forhold, fortalt med lune og et glimt i øjet. Christian Medom er pensioneret kriminalassistent og har forrettet 40 års tjeneste i Dansk Politi.

TORSDAG D. 25. AUGUST KL. 14

Koldings mørke kapitler og Danselærerens søn
v/ Kim Lambert

I foredragets første del fortæller Kim Lambert om Koldings mørke kapitler, heriblandt Pesten kommer til Kolding, Wallensteins tropper i Kolding, Branden på Koldinghus 29.-30. marts 1808 og om Slaget om Kolding 23. april 1849.

”Efter kaffepausen fortæller jeg om mit arbejde med mine bøger og oplæser udvalgte kapitler fra ”Danselærerens søn”, siger Kim”.

Kim Lambert er koldingenser med stort K. Født, opvokset og lever i Kolding. Han er massør, guide på Koldinghus og hos Museum Kolding, og han har skrevet tre bøger om Koldings Historie. Og så er han Danselærerens søn!

SEPTEMBER

TORSDAG D. 1. SEPTEMBER KL. 14

Livskvalitet: Bor vi i verdens bedste land?
Om danskere og snæversyn
v/ Bodil Johanne Jørgensen

Mange danskere tror stadig, at vi er de eneste, der har et godt hospitalssystem, og at vi har de bedste skoler og uddannelser, den bedste mad osv. Men er det sandt?

Engang havde vi ikke råd til at rejse, og nu tør mange ikke. Vi er blevet dovne og tror på det, vi får fortalt gennem medierne. Men når du rejser med et åbent sind, udvikler du empatien og dermed muligheden for at forstå andre mennesker. Turister kommer også til Danmark for fx at se, at vi kører på cykel. Vi spiser lykkepiller, stresser, motionerer som aldrig før og spiser sund kost, men vi lever i en osteklokke.

Alt dette vil Bodil Johanne fortælle om i sit tankevækkende foredrag, som sætter fokus på det gode liv og livskvalitet.

TORSDAG D. 8. SEPTEMBER KL. 14

15 år i Fremmedlegionen
v/ Brian Lange

Tidligere faldskærmsjæger i Fremmedlegionen, Brian Lange, fortæller om sine 15 år i den legendariske enhed. Vi hører den personlige beretning om drengen fra Haderslev, der drømmer om at blive elitesoldat. Brian beskriver både det krævende optagelsesforløb, øvelser og flere af de mange missioner, som han har deltaget i rundt omkring i verden. Den nu tidligere korporal chef fortæller om de mest kritiske øjeblikke og om livet i den verden, der normalt opfattes som lukket og ikke for sarte sjæle.

»Vi skød for at forsvare os og slå ihjel. Når fjenden var rebeller i Afrika, så vidste vi, at de skød for at dræbe. Det var dem eller os.«

TORSDAG D. 15. SEPTEMBER KL. 14

Tid til sang, og sange til tiden
v/ Erik Sommer

Et højskoleforedrag med fortælling og sang.

Vi kan synge os igennem dagen, om året og om hele livet. Vi kan synge om fællesskab, naturen, historien, kunsten og om liv og tro. I sangene samles vi om det alt sammen; derfor kan sang skabe glæde, men fælles sang skaber fælles glæde, og ved at høre noget sammen kommer vi til at høre sammen! Sangene lever fortsat i os, men de skal bruges, mærkes og fortælles videre, ellers glemmer vi dem. Højskolesangbogen er historie og poesi og en samling værdifulde beskrivelser af, hvad der er væsentligt, og som har værdi for os som mennesker.

Erik Sommer har en omfattende komponistvirksomhed bag sig med mange sange og salmemelodier, hvoraf en del er blevet optaget i højskolesangbogen og i den nye salmebog.

TORSDAG D. 22. SEPTEMBER KL. 14

Blandt skurke, forbrydere og originaler
v/ Niels Gandrup

Hvor mange gange i livet støder vi på en kongelig udnævnt dommer, der tager af kassen og dømmes for det? Det hører så absolut til sjældenhederne, men det er sket i Kolding.

Virkelighedens verden for en kriminalreporter kan være brutal, kynisk og dyster. Fyldt med forbrydelser, der er både groteske og bestialske.

Vandringen gennem journalistikken har været en stor udfordring ad en vej, hvor man dagligt aldrig vidste, om man skulle fortsætte ligeud, dreje af, eller om vejen endte blindt. Adrenalinen pumper rundt i kroppen for at få historierne hjem.

Niels Gandrup har i mere end 40 år været journalist med speciale som kriminalreporter og med ansvar for det juridiske område. Niels Gandrup fortæller om sit liv som reporter – både det helt slemme, (og det er slemt) og om, da han satte livet på spil ved Seest Katastrofen, men også om mødet med adskillige originaler.

TORSDAG D. 29. SEPTEMBER KL. 14

Dronning gennem mange år – Dorothea og Margrethe – To dronninger af tiden
v/ Lisbeth Weitemeyer

Vi skal høre om to dronninger, der hver især har sat præg på deres tid som dronning som regent i Danmark.

Da Dorothea af Sachsen-Lauenburg og prinsesse Margrethe blev født, lå det ikke i kortene, at de skulle blive dronninger i Danmark. De var begge prinsesser af fødsel, men den ene giftede sig med en hertug, der ikke var en selvfølgelig arving til den danske trone, og den anden blev født i en tid, hvor kun mandlige efterkommere af det regerende kongepar var efterfølgere til den danske trone.

Hør hvordan i foredraget om to dronninger, der har sat deres personlige, kærlige og utrættelige aftryk på vores historie. Den ene var dronning i 37 år – den anden har 50-års jubilæum i 2022.

OKTOBER

TORSDAG D. 6. OKTOBER KL. 14

“Wiener- og operettetoner – valsemelodier og forlystelsessange”
v/ Claus Jørgensen

Lyt til Claus Jørgensens valsende klaverspil, hør fortællingerne om musikken og syng med på en lang række af det gode gamle wienermusik og operettemelodier af bl.a. Strauss, Schubert, Lehar og Lumbye som f.eks.: ”An der schönen blauen Donau”, ”Geschichten aus dem Wienerwald”, ”Enkevalsen”, ”Viljasangen”, melodier fra ”Jomfruburet” og ”Kongressen danser”, ”Wien, du Stadt meiner Träume”, ”Edelweiss” og ”Kærlighedskarrusellen”. Der vil være god plads til fællessang.

Evt. inddrages også nogle af de gamle danske sangvalse som fx ”Den spillemand snapped’ fiolen fra væg”, ”Skamlingsbanken” og ”Gyldenlakken”.

TORSDAG D. 13. OKTOBER KL. 14

Turen går bag om Spanien
v/ Esben Hansen

Foredraget tager sin start i den lille vestjyske by Tjæreborg, hvor den lokale præst tilbage i 1949 fik en uhørt idé: Han ville arrangere en charterrejse for danskere til det eksotiske Spanien! Tjæreborgpræstens påfund blev startskuddet til en eksplosivt voksende turistindustri, som fik danskerne til at rejse sydpå som aldrig før.

I foredraget fortæller Esben både om charterturismens finurlige Danmarkshistorie og om landet Spanien. Publikum inviteres med til tyrefægtning, flamenco-koncert, fodbold og katolsk højmesse og får æren af at møde ejeren af Spaniens allerførste charterhotel.

TORSDAG D. 20. OKTOBER KL. 14

Den 3. alder, gør den til livets bedste
v/ Hanne Faldborg

Personer omkring de tres har fået en hel generation foræret. Tidligere var mange slidt ned, når arbejdslivet ophørte. I dag lever vi længere. Mange står med 20 år, hvor kroppens motor kører lydefrit, og de stortrives med de mange muligheder. MEN! Ældresagen har dokumenteret, at mere end hver fjerde pensionist kører træt i livet, og 65.000 er decideret ensomme. HVORFOR?

Foredraget afdækker, at kroppen bremser for nytænkning. At sindet ikke er omstillingsparat. Det kan krop og sind blive! Under foredraget får alle nemme værktøjer og nye vinkler til at gøre den tredje alder til livets bedste. Alle lærer at forstå, at man ikke går i stå, fordi man bliver gammel, men man bliver gammel, hvis man går i stå.

Har du brug for inspiration og nye vinkler til overgangen til en ny livssituation, så kom og hør Hannes foredrag, som er godt krydret med humor.

TORSDAG D. 27. OKTOBER KL. 14

Personligt hjem i alle livets faser
v/Kirsten Steno

Kirsten er boligdesigner med hjerte for de tusindvis af mennesker og deres vidt forskellige hjem, som hun har forvandlet gennem mere end 30 år. Hun deler inspirerende historier fra sit arbejde med at skabe personlige hjem, der opfylder alle vore menneskelige behov. Det er en eftermiddag for både mænd og kvinder, og der vil garanteret blive grint, når Kirsten fortæller anekdoter fra sit arbejde, som vi alle kan spejle os i!

Kirsten har skabt en unik indretningsmetode, House-Coaching™️, der sætter folk fri af utryghed, ubeslutsomhed og bl.a. hjælper os til at opdage, hvad vi egentlig ikke kan lide / godt kan lide, og som gør det lettere at finde kreative løsninger på stort set alt det, som vi kan stå overfor, når livet tager os på en ny rejse. Når vi f. eks. skal flytte ned i noget mindre, flytte til en anden by eller bliver alene.

Lær hvordan en bolig kan komme på en nænsom og effektiv “slankekur”!

NOVEMBER

TORSDAG D. 3. NOVEMBER  KL. 14

Vokset op i Downton Abbey miljø – et langt liv i musikkens verden
v/ Niels Abild, Kansas City Stompers

– en farverig livshistorie med supplerende musik med en af Danmarks bedste musikere.

Kapelmester Niels Abild er rigmandens umulige søn, der kommer fra et næsten Downton Abbey hjem. Et velhaverhjem med privatchauffør og egen flyvemaskine allerede i 30’erne. Efter 3 år på Stenhus Kostskole og 1 år på Ribe Katedralskole var lærerne blevet trætte af den uro, Niels skabte i klassen, så han tog til søs midt i 50’erne, først som messedreng, dæksdreng, ungmand. Efter 3 år til søs var han jorden rundt 2 gange, og med klarinetten under armen gik han i land, hvor mulighederne fandtes, og spillede musik. Derigennem truffet en masse interessante mennesker.

Niels startede orkestret Kansas City Stompers i 1951, Europas ældste jazzband.

Denne eftermiddag krydrer Niels sin livshistorie med musik sammen med Palle Juul Hansen ved klaveret.

TORSDAG D. 10. NOVEMBER KL. 14

Barn af et tvangsægteskab
v/ Deniz B. Serinci

Undersøgelser har påvist massiv social kontrol blandt nydanskere; eksempelvis føler hver tredje indvandrerpige ikke, at hun må få en kæreste.

Jeg holder foredrag om årsager, konsekvenser og løsninger på social kontrol, tvangsægteskaber og æresdrab.

Jeg er født i Danmark af kurdiske forældre og er barn af et tvangsægteskab. Jeg fortæller, hvordan jeg i min gymnasietid sammen med en gruppe drenge udøvede social kontrol mod skolens muslimske piger. Vi holdt øje med, om pigerne talte med danske drenge, dansede med dem til festerne, eller spiste svinekød i kantinen. Efter gymnasietiden fik to oplevelser mig til at tage afstand fra nogle af de normer, jeg er vokset op i. Senere studerede jeg historie og Mellemøststudier og fik et fagligt indblik i de dybereliggende årsager til social kontrol, tvangsægteskaber og æresdrab. Det fortæller jeg om i dette foredrag.

TORSDAG D. 17. NOVEMBER KL. 14

Fra Skagen til Kruså med barnevogn – en mental pilgrimsfærd
v/ Anne Helene Jensen

Anne Helene Jensen fra Vildbjerg drager os med ind i en alvorlig og munter livsfortælling om opvækst, ægteskab, hjerneblødning og ukuelig genoptræning…..indtil Anne Helene i 2007 foretog sin tur fra Skagen til Kruså med al sin bagage i en barnevogn.

Kom og hør om en mental pilgrimsfærd.

TORSDAG D. 24. NOVEMBER  KL. 14

Egebotøsen
v/ Elisabeth Madsen

Kom og hør om en anderledes opvækst – ”Jeg er opvokset på Plejehjemmet Egebo i Sdr. Bjert i 70’erne. Min far var bestyrer, og i min barndom var der bopælspligt, og vi boede derfor i en bolig på selve hjemmet. Det var en fantastisk barndom fyldt med skønne beboere, jeg betragtede som bedsteforældre og legekammerater. Det var en tid med meget personale, som lod mig være med i deres arbejde, og så var plejehjemmet en kæmpestor legeplads med masser af spændende rum og sjove ting at lege med.” siger Elisabeth.

Foredraget handler om hendes oplevelser med beboerne og personalet, om lege i de mange spændende rum og hverdagen på plejehjemmet. Det handler om en anderledes barndom, som ikke ret mange kender til og et erhverv, som stadigvæk findes, men som har undergået store forandringer.

DECEMBER

TORSDAG D. 1. DECEMBER KL. 14

Toner i takt – musik med sjæl
v/ Toner i takt

Toner i Takt er en lille gruppe musikanter, som har kendt hinanden en hel del år og nu har besluttet at spille sammen. Gruppen består af fire harmonikaer, en sanger samt et klaver. Vi har alle spillet i mange år og ved, det skal være hyggeligt, både når vi øver og når vi spiller for et publikum.

Vores repertoire spænder lige fra polkaer, gamle slagere, wienervalse, sømandsmelodier og viser rigtig meget af det, vi alle kan synge med på.

TORSDAG D. 8. DECEMBER KL. 14

Drikker julemanden cola? – om julemandens historie
v/ Allan Skovsgaard Wien

Julemandens historie er lang, og den er et meget interessant billede på, hvordan myter og historiske hændelser kan indvæve sig i hinanden.

Den historiske baggrund for julemanden finder vi i en biskop ved navn Nikolaus, der levede i slutningen af 200-tallet og begyndelsen af 300-tallet i Lykien (nu Tyrkiet) ved Myrna (nu Demre). Han hjalp især børn og søfolk ud af nød og blev derfor deres særlige helgen.

Myterne om julemanden er dog et vældigt billedtæppe af indvævede mønstre, og i moderne tid kender vi ham bedst i den skikkelse, Coca Cola gav ham i en illustration til deres julereklame fra 1931. Disse ganske forskelligartede elementer i julemandens historie vil i foredraget blive foldet ud og forklaret.

TORSDAG D. 15. DECEMBER  KL. 14

Julekoncert med Lusangi Gospel Choir

Lusangi Gospel Choir giver en livsbekræftende koncert-oplevelse af nærhed og energi.

Repertoiret består primært af de nye og ældre amerikanske gospelnumre. Både fyldt med energi, livsglæde og begejstring, men også stille, smukke gospelballader og kendte spirituals.

 

Lusangi Gospel Choir er kendt for sin evne til at få publikum til at gynge med på gospelmusikkens intense stemning og samtidigt få følelserne frem i de stille sange.

Koret har tidligere lavet en plade med Lillian Boutté som gæstesolist og har derudover sunget med mange forskellige gospelnavne fra ind- og udland, f.eks. Anders Blichfeldt, Stig Rossen, Emmilie de Forrest, Laura Kjærgaard, Linda Evans, Trine Gadebjerg, Colin Vassell og mange flere.